Omuletul de langa tine

Nasterea – aceasta furtuna de hormoni

Tocmai a nascut o prietena. Primul copil, nastere grea, emotii mari.

Acum, dupa ce s-a vazut cu bebe in brate si a trecut totul cu bine, a inceput sa planga. Si lacrimile ii curg si nu se mai opresc. Ii este rusine de celelalte mamici din camera, se gandeste ca intra in depresie, oare ce o sa spuna lumea, trebuie sa se adune.

Mami draga, e normal! Nasterea ti-a dat tot sistemul peste cap! Hormonii alearga ca nebunii prin corp; prolactina creste sa faci lapte, toate te dor, adrenalina e la cote maxime, ba mai pusca si endorfinele de drag si dor, oboseala este mare, plangi ca e bine.

V-am povestit intr-un post mai vechi cum am plans eu vreo trei ore incontinuu de spaima ca nu o sa fac fata. Mi-am adus apoi aminte de alta prietena care imi povestea cum a apucat-o plansul pe strada, mergand la cumparaturi. Toate plangem – daca unele nu recunosc va garantez ca macar o lacrima tot scapa in intimitate.

Deh, femeile cica sunt mai emotive, asa ar spune lumea. Da, dar exprimand emotiile le si calmam. Asta e partea buna la plans si lacrimi, zic eu. Ca ies, curg si cu ele se duc si gandurile negative si se linisteste furtuna hormonala din noi.

Proaspete mamici, nu va mai faceti griji si de lacrimi – lasati-le sa curga! ESTE normal! Ce va pasa voua de ce zice lumea? Voi sa va descarcati, sa va linistiti si sa luati sarcina mare si draga cu curaj.

UPDATE PRIETENA MAMICA: Este foarte bine! Toate temerile ei nu au avut ecou: are lapte si alapteaza de zor; bebe ia frumos in greutate (are niste falcute deja – bune de pupat); a trecut proba spalatului la fund la chiuveta, proba baitei, trec si noptile cum trebuie, i-a taiat si unghiile, colicii ii gestioneaza, buricul a cazut. Si este doar de o saptamana mamica! E doar obosita dar asta e normal. Si nu mai plange :)..acum canta si rade cu bebe in brate prin casa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s